Kawa ziarnista

Jak kawa wpływa na nasze zdrowie i samopoczucie?

2 mins read

Kawa, którą pijemy na co dzień, pochodzi z procesu prażenia pestek z czerwonych owoców kawowca. To właśnie we wnętrzu ziaren kakaowca znajduję się kofeina. Do głównych państw produkujących najwięcej kawy należy zaliczyć Brazylię, Wietnam oraz Kolumbie. Najnowsze badania wykazują, że około 60 procent Polaków pije codziennie przynajmniej jedną filiżankę kawy. Około 90 litrów kawy rocznie wypija statystyczny Polak. Nie jest to światowy rekord, ponieważ najwięcej kawy potrafią wypić Amerykanie, Francuzi, czy też Niemcy. Kawa ziarnista ma bogate właściwości zdrowotne dla ludzkiego organizmu.

Wartości odżywcze kawy ziarnistej

Jedna filiżanka kawy potrafi dać ludzkiemu organizmowi znacznie więcej niż zwykły zastrzyk energii. Kofeina zawarta w ziarnach kawy ma ogromne właściwości lecznicze. Wykorzystywana jest również w różnych preparatach przeciwbólowych lub przeciwmigrenowych. Ziarna kawy są bogatym źródłem antyoksydantów mających działanie przeciwnowotworowe. Odpowiednio zmielone, a następnie zaparzone ziarna kawy poprawia nasz nastrój, poprawia krążenie krwi w organizmie, zmniejsza ryzyko chorób serca oraz z jej bogatych właściwości zdrowotny potrafi również skorzystać wątroba. Profilaktyczne picie kawy zmniejsza ryzyko wystąpienia niektórych chorób. Regularne spożycie kawy zmniejsza ryzyko zachorowania na Alzheimera, cukrzycy oraz Parkinsona. Kofeina ma również zbawienny wpływ podczas leczenia alergii. Ogromne zalety picia kawy widzą również osoby chorujące na astmę, ponieważ kawa potrafi obniżyć częstotliwość oraz siłę ataków duszności.

Czy piecie kawy jest zdrowe?

Lista prozdrowotnych właściwości picia kawy jest naprawdę bardzo duża. Jednak z kawą trzeba uważać, ponieważ zbyt duże ilości pitej codziennie kawy mogą przynieść nam skutki odwrotne od zamierzonych. Kofeina potrafi uzależnić, dlatego powinniśmy pić ja w ograniczonych ilościach. .

Kawa ziarnista

Dlaczego pijemy kawę?

2 mins read

Kofeina to najbardziej popularna substancja, która potrafi w bardzo szybki sposób dodać nam energii do działania. Kofeina zawarta w ziarnach kawy ma działanie pobudzające. Dobrze przyrządzona kawa nie tylko potrafi dostarczyć nam dużej dawki energii lub walorów smakowych, ale również wspomaga pracę naszego organizmu. Kawa ziarnista poprawia koncentrację, usprawnia funkcjonowanie naszego mózgu, a przede wszystkim zmniejsza ryzyko wystąpienia niektórych chorób jak Parkinson, Alzheimer, cukrzyca typu 2. Kawa uchodzi za bogate źródło antyoksydantów, które zmniejszają ryzyko wystąpienia chorób nowotworowych. Kawa w szczególności polecana jest sportowca. W znaczący sposób przyspiesza nasz metabolizm, a więc jest idealną substancją dla osób, które chcą schudnąć.

Czy kawę należy pić z umiarem?

Korzystanie z dobroczynnych właściwości kawy jest możliwe wówczas jeśli będziemy ją pić z umiarem. Dzienne zalecane spożycie kawy to około dwóch filiżanek. Kawę należy kupować z dobrych źródeł, aby mieć pewność, że są to ziarna najwyższej jakości. Zawarta w kawie kofeina ma działanie moczopędne. Wraz z moczem usuwamy z naszego ciała cenne substancje odżywcze, które wcześnie nie zostały przyswojone przez ludzki organizm. W ten sposób pozbywamy się magnezu z naszego ciała. Picie kawy nie jest niezdrowe. Kluczem do sukcesu jest odpowiednie dawkowanie kawy. Ziarna kawy zawierają magnez, jednak jej biodostępność jest w znaczny sposób ograniczona. Picie dużej ilości kawy powyżej czterech filiżanek dziennie potrafi wypłukać cenne składniki odżywcze z naszego organizmu.

Jaka kawa jest najlepsza?


Sposobów na wypełnienie naszego kubka aromatyczna, przepyszną kawą jest naprawdę dużo. Możemy zrobić zarówno kawę z ekspresu, jak i kawę parzoną w alternatywny sposób oraz możemy napić się kawy rozpuszczalnej. Jeśli chcemy poczuć aromatyczną kawę, to należy kupować ziarna kawy, a następnie je zmielić i wówczas zaparzyć.

Kawa ziarnista

Pochodzenie ziaren, a smak kawy

2 mins read

Dobra kawa charakteryzuje się intensywnym smakiem, którego cechy charakterystyczne zależeć będą od gatunku i kraju pochodzenia ziaren. Duża zawartość kofeiny, wysoka goryczka i nuty kwaskowate cechować będą kawę z gatunku robusta, natomiast arabica wyróżnia się delikatnym i szlachetnym smakiem o bardziej zrównoważonych walorach.

Różnorodność ziaren zależna od pochodzenia

Plantacje kawy występują niemal na całym świecie i to od ich regionu zależy jakie nuty smakowe będą dominować w przygotowanym napoju. Dzieje się tak poprzez zróżnicowanie warunków uprawy ziaren, takich jak stopień nasłonecznienia, ilość opadów deszczu czy jakości i składu gleby. Zależnie lokalizacji upraw, przygotowana kawa ziarnista BEE może charakteryzować się nutami owoców, w szczególności cytrusów, karmelu, czekolady i orzechów, a nawet nutami kwiecistymi i herbacianymi.

Najpopularniejsze rejony upraw kawy

Kenia wiedzie prym wśród największych producentów ziaren kawy. Doskonałe warunki klimatyczne sprzyjają obfitym zbiorom, a żyzna gleba sprawia, że kawa ma wyrazisty smak, w którym dominują nuty czerwonych owoców i cytrusów idealnie łączące się ze sporą kwasowością.

Etiopie uznaje się za ojczyznę kawy gdyż to tu powstały pierwsze plantacje, które tak jak obecnie opierają się na ręcznych zbiorach i obróbce ziaren kawowca. Bogata tradycja upraw sprawia, że kawy pochodzenia etiopskiego uznawane są za jedne z najbardziej jakościowych na świecie. W ich smaku przeważają słodkie nuty owocowe lub karmelowe, o niskiej goryczce i kwasowości.

Wietnamskie ziarna kawowca najczęściej pochodzą z gatunku robusty, który odporny jest na trudne warunki uprawy przez co doskonale sprawdza się w tamtym rejonie. Kawy z tego rejonu cechują się wysoką goryczką i intensywnym smakiem w zamian oferując wysoką zawartość kofeiny.

Warunki panujące w Kolumbii sprzyjają uprawie kawowców, a większość plantacji opiera swoje metody na wieloletniej tradycji. Kawa przyrządzona z kolumbijskich ziaren pozbawiona jest gorzkich i cierpkich akcentów, a w jej smaku dominują nuty czekolady, karmelu, orzechów i cytrusów.